"Лорета – Камен бряг"- къща за гости   

Перфектното място за почивка край скалистия бряг

Loading images...

Село Камен Бряг

Ако поне веднъж през живота си не сте посрещали “Джулая“ и не сте виждали как слънцето изплува от морето и се ражда новия ден и започва новото начало, значи е крайно време да го направите. Да поемете дълбоко соления морски въздух, да отворите широко душата си и да усетите величието на природата. Традиционното място да направите това е дивия скалист бряг пред село Камен бряг.

Село Камен бряг се намира на Черноморското крайбрежие на средата между Каварна и Шабла. Както подсказва името му морския бряг тук е оформен от високи стръмни скали. Мястото е предпочитано за лятната ваканция на хората които обичат гмуркането, скалното катерене, риболова и най-вече уединението.

Природата тук е девствена и неподправена. Поетът Едвин Сугарев нарича каменния бряг свое „място на силата“, където в един „… хаос от скали, катурнати от вълните канари, пещери, почти тропически джунгли в сривовете на платото, триметрови тръни и диви смокини с натрапчиво еротичен дъх, скални скитове, гробници и останки от крепости… се опитвахме да станем едно със себе си, да се постигнем, да бъдем истински…“.

Тук няма да намерите  шезлонги и коктейли с чадърчета на плажа, даже всъщност няма истински пясъчен плаж, подобен на плажовете на север между Крапец и Дуранкулак, но за сметка на това уединението и гледката от скалистия бряг нямат равни на себе си. Тук няма бетонни комплекси в стил мутрабарок, а само няколко скромни къщи за гости и семейни хотелчета, в които на прилична цена можете да намерите удобства и комфорт, ако не искате да спите в десетките пещери в скалите на Камен бряг.

Селцето е малко. Няколкото останали местни жители са само българи, предимно потомци на преселници от Балкана и от Румъния. Малкото къщи са чисти и спретнати с красиви подредени цветни градинки. Местните се гордеят с домашното си вино и ракия  с дъх на билки и смокини.

На 2 км южно от Камен бряг се намира археологическия резерват Яйлата. Името му е от турски произход и означава “високо пасище“. Резервата се разпростира на две високи морски тераси на площ от 453 декара и обхваща голяма част от бреговата ивица, между Камен бряг до курорта Русалка.

В резервата има уникален пещерен комплекс с 101 пещери. В една от тях е имало храм през средновековието. Пещерите обаче са труднодостъпни. Тук са открити и ранни двукамерни скални гробници – доказателство за погребалните традиции на древните сармати.  Там може да се видят и останки от ранновизантийска крепост, строена по времето на император Анастасий – V-VI в.от н.е., на обща площ от 2,5 декара.

На територията на Яйлата, гнездят над 50 вида птици. От тук минава Виа Понтика – един от основните пътища за миграция на прелетните птици. Два пъти в годината от тук може да се наблюдава хилядолетното преселение на 174 вида птици.  Оттук прелитат щъркели, розови пеликани, царски орли, белоглави лешояди.  Каменният бряг е обитаван от бухал, белоопашат мишелов, малък гмурец, земеродно рибарче, както и от някои застрашени от изчезване влечуги. Срещат се и 19 вида редки и застрашени от изчезване растения.

Яйлата е особено красива през пролетта и есента. Цъфтят перуники, метличини и божури. За божура казват, че цъфти там където в миналото е пролята много кръв, но и че където е цъфнал божур злите духове изчезват. 

На брега пред село Камен Бряг се намира  Огънчето – метална тръба от която изтича газ и гори „вечно“ . Именно на това място всяка година “децата на цветята“ посрещат изгрева на Джулая.    Дори да не сте хипар, дори да не е на 1-ви юли, посрещнете поне един истински морски изгрев на Камен бряг и се докоснете до суровата, неподправена красота на природата.